U Kunt ons ontmoeten op de Studiekeuzebeurs West - 6 & 7 december 2019 Rotterdam AHOY.


Onze coaches zijn 6 & 7 december 2019 aanwezig in de coaching ruimte. Wilt u meer informatie over de opties omtrent studie- en/of beroepskeuze dan informeren wij u graag bij onze stand (nr. 38 op de onderstaande plattegrond).


Vitaliteit op de kaart persoonlijk of bij u in de onderneming ?

Sinds 2019 zijn wij gestart met trajecten op het gebied van vitaliteit. Wordt u als persoon of uw organisatie de volgende die vitaliteit hoog in de prioriteitenlijst heeft staan en er ook mee aan de slag wil gaan, dan komen we graag een bij u lang op de koffie of onder het genot van een vitaal glas water. 


U kunt ons ontmoeten op de volgende Onderwijs- en Studiebeurzen.


Het AD (1/11/2018- Leo van Marrewijk) interviewt Etienne over studiekeuze in aanloop op de Studiebeurs West 7 & 8 december.


De keuze voor je leven? Die bestaat niet

 

Bakker worden omdat je vader ook bakker is. Of opticien worden omdat je moeder dat zo’n mooi beroep vindt: het kan allemaal, maar het zou zo aardig zijn als scholieren zelf onderzoeken of er nog meer is in de wereld. Dat kan bijvoorbeeld bij Studiekeuzebeurs West, op 7 en 8 december in Rotterdam. Redelijke kans dat je op de beurs in Ahoy Etienne Harteloh, studiekeuzeadviseur en jongerencoach, tegen het lijf loopt.

 

Harteloh, in het dagelijks leven ‘Talent Investigator’ voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar, is een van de speedcoaches die op de beurs scholieren en hun ouders verder kunnen helpen. Een speedcoachgesprek bij de Studiekeuzebeurs West duurt vijftien minuten en kan nieuwe inzichten opleveren, is de ervaring van Harteloh. ,,Bijvoorbeeld door het wijzen op een opleiding waaraan je niet zo gauw hebt gedacht. Of meer inzicht in je eigen talenten.’’

Die nieuwe inzichten doen scholieren bij voorkeur met hun ouders op. Harteloh: ,,Vooral op de zaterdag nemen veel scholieren hun ouders mee naar Ahoy. Dat juich ik alleen maar toe, en niet alleen omdat vier ogen meer zien dan twee. Ouders zijn, ook thuis, belangrijk bij het studiekeuzeproces. Bijvoorbeeld door actief mee te luisteren, door aan tafel te filosoferen over bepaalde opleidingen of beroepen, of omdat ouders meestal wel weten wat de talenten van hun kind zijn.’’

Pushen

En nee, daar hoort dus niet bij: je kind in een bepaalde richting pushen. Of zenuwachtig roepen dat de vervolgopleiding van zoon- of dochterlief ‘de keuze van je leven’ is. Dat is namelijk meestal niet het geval, kunnen miljoenen werkende Nederlanders je uit ervaring vertellen. Harteloh kent het ook uit zijn eigen praktijk. ,,Ik ben begonnen met een mbo-opleiding ondernemen, ben in de kledingindustrie terechtgekomen, daarna in de verzekeringen beland en merkte op een gegeven moment dat ik toch liever met mensen wilde werken. Kortom: je studiekeuze is belangrijk, maar hoeft niet bepalend te zijn voor de rest van je leven. Ik merk soms dat het té beladen wordt.’’ Immers: zelfs een verkeerde studiekeuze is niet het einde van de wereld; hooguit een jaar studievertraging.

Sterk in je schoenen

Harteloh signaleert de stress in toenemende mate bij scholieren, zeker sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel. ,,Scholieren zijn huiverig omdat ze denken dat ze na het afstuderen een torenhoge studieschuld hebben. Sommige jongeren kiezen er daarom maar voor om na de middelbare school direct te gaan werken. Dan kiezen ze bijvoorbeeld voor een relatief eenvoudige baan bij de Hema of Kruidvat.’’

Dat vindt Harteloh zeker niet de beste optie: bijvoorbeeld met een mbo-diploma sta je zóveel sterker in je schoenen. ,,Begrijp me goed: er kunnen redenen zijn waarom je nu wilt gaan werken. Ik zie in mijn praktijk bijvoorbeeld jonge alleenstaande moeders die dat willen. Maar ook met hen heb ik gesprekken waarbij ik op de lange termijn wijs. Want zonder goede opleiding meteen gaan werken lijkt misschien mooi voor dit moment, maar weet je al wat dat op de lange termijn met je inkomen doet? Als ik de verschillen in inkomen noem tussen geschoold en ongeschoold werk, schrikken de meeste scholieren.’’

Ontspannen

Ook voor ouders is het studiekeuzeproces van hun kind een spannend proces. Toch adviseert Harteloh ook voor die groep een ontspannen houding. En daarbij vooral ruimte te laten voor zoiets ongrijpbaars als ‘gevoel’. ,,Je hoeft niet alles te kunnen uitleggen. Soms vóel je gewoon dat die opleiding bij jou past.’’

En nee, ook als je uiteindelijk een bakkersopleiding wilt volgen terwijl je vader ook al bakker is, is dat zeker niet ‘verkeerd’, zegt Harteloh. Als je ook maar serieus hebt gekeken naar die andere opleidingen die net zo goed bij jouw talenten passen. Harteloh: ,,Er bestaat ook nog zoiets als DNA en aangeboren talent. Van veel profvoetballers gaat hun zoon ook voetballen, vaak omdat ze er gewoon erg goed in zijn. Zoals andere jongeren weer heel goed met mensen kunnen omgaan, of het fijn vinden om zichzelf weg te cijferen en anderen te helpen. Iedereen heeft talenten. En dat moet in deze tijd ook een geruststelling zijn: voor iedere gemotiveerde jongere is er uiteindelijk een leuke baan.’’

Tips voor ouders:

1. Ga vooral mee met je kind naar open dagen en onderwijsbeurzen. Stel je op als actief luisteraar en help je kind bij het onderzoeken van zijn/haar eigentalenten.

2. Het ‘hoogste’ is niet altijd het beste; staar je niet blind op status. Een jongere die graag praktisch bezig is, is beter af op het mbo dan op de universiteit.

3. Houd de gesprekken over de vervolgstudie luchtig, bijvoorbeeld ’s avonds aan tafel. Een preek werkt meestal averechts. 

4. Veel opleidingen hebben de laatste jaren – soms best ingewikkelde – Engelstalige namen gekregen. Pak en er eens een studiekeuzegids bij en onderzoek wat die opleiding International Fresh Business Management eigenlijk inhoudt.

 5. Leer je kinderen omgaan met teleurstellingen: geen enkele opleiding is ‘alleen maar leuk’, zoals ook geen enkel beroep ‘alleen maar leuk’ is. 

6. Schakel ook je persoonlijke netwerk in: de buurman die mbo verpleegkunde heeft gedaan, heeft waarschijnlijk een eerlijker en realistischer verhaal over beroepen in de zorg dan de informatie uit glimmende brochures. 

Studiekeuzebeurs West op 7 en 8 december 

Wil jij (en je ouders) alles weten over vervolgstudies? Op 7 en 8 december krijg je antwoord op je vragen tijdens de Studiekeuzebeurs West in Rotterdam. Je vindt in Ahoy ruim zestig (onderwijs)instellingen uit Nederland die helpen bij het vinden van de juiste studie. Op de beurs vind je speedcoaches, studiekeuzeadviseurs die je in een persoonlijk gesprek van een kwartier verder kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste opleiding. Daarnaast zijn er zogenoemde ‘sterke punten trainingen’ waaraan je kunt meedoen.

Voorafgaand aan de beurs kun je optimaal voorbereiden door een persoonlijke plattegrond te maken. Dat kan na (gratis) inschrijving via www.studiekeuzebeurswest.nl Op die website vind je ook het complete programma en alle onderwijsinstellingen op mbo- en hbo-niveau.

Openingstijden:

Vrijdag 7 december: 10.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 8 december: 10.00 tot 16.00 uur


Het AD (30/11/2017- Leo van Marrewijk) interviewt Etienne over studiekeuze in aanloop op de Studiebeurs West 8 &9 december.